With an aim to create a circular economy within the fashion industry, Vestiaire Collective opened its first store in the heart of London at Selfridges. Re-selling preloved designer clothes, the authenticated pre-owned luxury fashion brand encourages us to buy less and buy better.

Designed, produced and installed by L'Atelier Five to extend the sustainable merits of the brand beyond the pieces on show and into the material choices in the displays. Using solid surfaces made from recycled post-industrial plastic, Durat's silky speckled surfaces surround the cash wrap and shelving displays. The clear Lightben Kaos panels backlighting the shopfit incorporate recycled acrylic skins that work with the honeycomb cores to illuminate the space and play with light. Like the closed loop clothing, the materials can withstand the test of time. And at the end of their useful life, Bencore and Durat can be repurposed into a new application or returned to the manufacturers to be recycled into new surfaces.

Design, production + installation
L'Atelier Five

Project
Vestiarie Collective at Selfridges

Application
Backlit clothing display rack,
cashwrap + shelves

Material
Bencore Lightben Kaos 3D Clear S
Durat 910 50

Location
London, UK